Fumigasyon, kapalı mekanlarda yapılan böcek ilaçlama işlemidir. Bir ortamda yer alan zararlı canlılar ısı ve gaz halinde bulunan kimyasal kullanarak ortadan kaldırılır.
Bazı ürünlerin sevkiyatı günlerce sürebilir. Taşınma sırasında hava değişimleri, ısı ve nem durumu meyveler böcek istilasına uğrayabilir. Böceklenme, ürünlerde ciddi bir maddi kaybın oluşmasına neden olur. Fümigasyon uygulaması bitkisel ve hayvansal ürünleri, zararlılardan arındırarak tahribat oluşumunu en aza indirir. Bu uygulama sayesinde ürün kayıpları ve zararlı ciddi şekilde azalır. Fümigasyon larva ya da ergin dönemde bulunan böceklere belli miktarlarda kimyasal gaz verilerek yapılır. Özellikle böcekler bütün dönemlerinde etkilidir. Bu nedenle erken müdahale edilmesi gerekir.
Fümigasyon Teknikleri
Fümigasyon teknikleri vakum ve atmosferik olarak iki farklı teknikle kullanılır. Vakum fümigasyonu ürünlerin yer aldığı ortamdaki havanın boşaltılması ile başar. Daha sonra bu bölgeye fümigant maddesi konulur. Uygulama dikdörtgen ya da silindir yapısına sahip ortamlar yapılır. Bu bölgeler fümigant hızla yayılmaktadır. Vakum uygulamasında daha az fümigant maddesi kullanılır. 2-4 saat içinde netice alınır. Ambalajlı ürünler, pamuk ve tütün gibi ürünlerde sıklıkla yararlanılır. Vakum uygulaması, işlemin yapıldığı tesisin durumuna göre değişir.
Sabit vakum uygulaması dayanıklı çelik konstrüksiyonlu tesislerde kullanılır. Bu uygulama sırasında kapıların dayanıklılığı ve gaz geçirmezliği son derece önemlidir. Uygulama esnasında vakum pompası, ortama farklı basınçlarda gaz salar. Seyyar vakum uygulaması ise römork, konteynır gibi hareketli ortamlarda yapılır. Genellikle tarımsal ürünlere uygulanmaktadır.
Diğer bir uygulama yöntemi olan atmosferik fümigasyon ise normal şartlar ve basınç altında yapılmaktadır. Bu uygulamada hava boşaltma işleminden yararlanılmaz. Vakum tekniğine sonuç daha uzun sürede alınır. Pratik yapısı nedeniyle daha geniş alanlarda uygulanmaktadır. Kullanılan araçlara göre uygulama değişim gösterir.
Gaz geçirmez çadır sisteminde özel çadırlardan yararlanılır. Pratiktir, herhangi bir depodaki ürünler çadır altına alınır ve fümigasyon yapışır. Çadırlar bir araya getirerek daha büyük alanlarda da kullanılabilir.
Gaz odalarındaki fümigasyon ise gaz geçirmeyen odalar içerisinde gerçekleştirilir. Bu odalar sabit ya da hareketli şekilde tasarlanmıştır. Fümigant sisteminin etkili olması için çabuk ve homojen dağılması gerekir. Uygulama sonrasında ortamdaki gaz kısa sürede aspiratörler tarafından atılır.
İşlemde Hangi Uygulamalar Ele Alınır?
Fumigasyon işlemi esnasında, fumigant adı verilen maddelerden yararlanılır. Fumigantlar katı, sıvı ya da gaz formlarında bulunur. Sıcaklığı ve nemi sabit olan kapalı ortamlarda fumigantların uygulanma hali gaz olarak yer alır.
Fumigantların Özellikleri
Fumigasyon işleminde fumigantların sağlık ve güvenli bir şekilde etki etmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikleri bulundurmayan fumigantlar, işlem esnasında kullanılmamalıdır.
• Fumigantlar gaz haline kolayca geçmelidir,
• Gıda maddelerine etkisi olmamalıdır,
• Tohumları etkilememesi gerekir,
• Etkili nüfuz kabiliyeti gerekir,
• Havalandırma işlemi sonrasında kalıntıları kalmamalıdır,
• Kolayca ateş almamalıdır.
Uluslararası Fümigasyon Standartları
Fumigant uygulamaları için dünya üzerinde geçerliliği bulunan uluslararası standartlar yer almaktadır. Gıda ürünlerinden ağır sanayi çeşitlerine kadar pek çok kalemde bu standartlardan yararlanıılır. Yönetmeliklere uygun yapılmayan ürünlerin ihracatı yasaktır. İhracatı yapılan ürünlerin fümigasyon sertifikaları gümrüklerde kontrol edilir ve incelenir. Gümrüklerde fümigasyon sertifikası ibra edilmezse ürünler imha edilir.
Copyright 2019 GEBZE HAŞERE İLAÇLAMA Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım statu CW